Selecteer een pagina

Ozontherapie, de kracht van zuurstof en ozon

Ozontherapie, behandeling met zuurstof en ozon

Ozontherapie wordt in het Duitstalige gebied en in Amerika al tientallen jaren succesvol toegepast bij talloze indicaties. Onder meer bij een zwak immuunsysteem, chronische ontstekingen waaronder hepatitis B en C, doorbloedingsstoornissen, ontstoken en slecht genezende wonden, reumatische aandoeningen en darmproblemen.

Ozontherapie wordt op verschillende manieren gedaan waarvan de eigenbloedbehandeling de bekendste is. Ozontherapie wordt ook lokaal, bijvoorbeeld bij ontstoken wonden en rectaal, bij darm- en leverproblemen toegepast. De ozontoediening via de darm voor algemene klachten is bijna net zo effectief als de eigenbloedbehandeling.

Zuurstof ondersteunt herstel van de cel- en orgaanfuncties en kan zorgen voor meer energie en een verjongend effect. Langere tijd ozonzuurstoftherapie kan de hersenfuncties en het immuunsysteem verbeteren.

Ozon is een biologische stof met gezondheidsbevorderende eigenschappen. Er ontstaat door de verbinding met bloed een zuurstof-ozonmengsel dat in de bloedvaten optimaal wordt verdeeld. De toediening kan intraveneus en rectaal gebeuren.

Wat is ozon?

de ozonmolecule bestaat uit drie zuurstofatomen

de ozonmolecule bestaat uit drie zuurstofatomen

Ozon is een molecuul dat uit drie zuurstofmoleculen bestaat. Het is een energierijke vorm van het normale zuurstof dat uit twee moleculen is opgebouwd. Bij kamertemperatuur is ozon een kleurloos gas met een specifieke geur die ook te ruiken is bij zonnebanken. De naam is afgeleid van het Griekse OZEIN, dat ruiken betekent.

Ozon komt in heel geringe concentraties voor in de lucht. Bij smog is de hoeveelheid ozon in de lucht maximaal 1 deeltje ozon op 10 miljoen deeltjes lucht. Meestal zijn er maar 3 of 4 deeltjes per 100 miljoen deeltjes lucht.

Ozon werkt sterk oxiderend en desinfecterend en wordt wereldwijd ingezet om drinkwater kiemvrij te maken. Het is schadelijk voor onze ademhalingsorganen en mag niet lang worden ingeademd. Een eenmalige of herhaalde hoeveelheid zuiver, medisch ozon in lage concentraties heeft juist een biologisch nuttig effect en ondersteunt  de lichaamseigen afweerkrachten.

Over ozontherapie

Ozontherapie apparaat

Ozontherapie apparaat van Ozonosan

Bij ozontherapie wordt medisch ozon gebruikt, een mengsel van puur zuurstof en puur ozongas. De ozonconcentratie varieert tussen de 1-100 microgram per liter. De totale hoeveelheid wordt door de behandelaar bepaald en hangt af van de indicatie.

Het ozonmengsel wordt ter plaatse gemaakt in een ozongenerator.

De eigenschappen en werking van ozon als therapie

Bacterie- en schimmeldodend, virussen worden inactief

Medische ozon heeft een sterke bacterie- en schimmeldodende werking en wordt daarom veel bij ontstoken wonden en schimmelinfecties gebruikt.

Verbeterde doorbloeding en meer zuurstof

De zuurstofstofwisseling van de rode bloedcellen wordt verbeterd door ozontherapie

De zuurstofstofwisseling van de rode bloedcellen wordt verbeterd door ozontherapie

Vanwege de verbeterde zuurstofstofwisseling van de rode bloedcellen wordt ozontherapie toegepast bij de doorbloedingsstoringen en om herstel te ondersteunen.

Laagdosis Ozontherapie stimuleert het immuunsysteem

Ozontherapie wordt meestal laaggedoseerd in series van tien herhalingen aangeboden. Immuuncellen produceren als antwoord op de ozon boodschapperstoffen, cytokines zoals interferon en interleukines. Deze stoffen informeren andere immuuncellen en zo ontstaat een kettingreactie. Ozontherapie wordt daarom bij algemene problemen van het afweersysteem toegepast. Sinds kort bestaat ook een hoog dosis ozontherapie, deze passen wij ook toe.

Het effect van ozon bij verschillende gezondheidsproblemen

 

Gezondheidsprobleem

 • Ontstoken en slecht genezende wonden en huidschimmel 

Ozonwerking

 • Desinfecteren, wondreiniging, ondersteuning wondgenezing
 • Doorbloedingsstoornissen, ook bij suikerziekte
 • Verbeterde zuurstofvoorziening van het weefsel door activering  van de rode bloedcelstofwisseling
 • Bij een zwak immuunsysteem
 • Chronische ontstekingen  zoals hepatitis B en C.
 • Als ondersteuning bij kanker 
 • Ondersteuning immuunsysteem
 • Activeren van de cellen die vrije radicalen neutraliseren.
 • Ozon heeft een anti oxidatieve werking
 • Chronische ontstekingsziektes zoals chronische spierpijn,
 • Artrose,
 • Reuma,
 • Darmontstekingen
 • Ontstekingsremmende werking door het activeren van systemen die vrije radicalen neutraliseren.
 • Activering of modulering van het immuunsysteem

 Hoe Ozon als therapie wordt toegepast

Ozontherapie bestaat al tientallen jaren en wordt op meerdere manieren gedaan. Het kan worden geïnjecteerd op pijnlijke plekken of in ontstoken gewrichten en zelfs in tussenwervelschijven bij hernia’s. De laatste methode wordt alleen in daarvoor gespecialiseerde klinieken gedaan.

Ozon kan ook rechtstreeks in het bloed worden gebracht , de ‘eigenbloed behandeling’ of via de darm.

Ozonbehandeling via eigen bloed

Eigenbloed ozonset

Eigenbloed ozonset

Bij deze behandeling wordt bloed van de patiënt buiten het lichaam behandeld met ozon en dit behandelde bloed wordt via een infuus weer in het lichaam terug gebracht. Het wordt ook de ‘grote ozon eigenbloed behandeling’ genoemd en ‘hyperbare ozontherapie’ , HOT.

Er wordt 100 ml bloed afgenomen waarbij een vacuümfles wordt gebruikt. Hierin bevindt zich antistollingsmiddel en een hoeveelheid ozon. Direct na de bloedafname wordt het bloed via een infuus weer teruggevoerd in het lichaam.

Om een optimaal effect te hebben van de toegevoegde ozon moeten zoveel mogelijk rode bloedcellen hiermee in contact komen en moet het bloed goed verdeeld in kleine duppeltjes weer teruggevoerd worden.

Hiervoor is een speciaal ‘microbubble systeem’ ontwikkeld.

Wij passen met name de ozonbehandeling via de darm toe.

Ozontherapie via de darm

Set voor ozontherapie via de darm

Set voor ozontherapie via de darm

Bij ozontherapie via de darm wordt het ozongas via een dunne katheter langzaam ingespoten. De katheter is dun en flexibel en wordt door volwassenen zelf ingebracht.

De laagdosis ozon rectale insufflatie, zoals het wordt genoemd, is eenvoudiger, sneller, minder belastend en voordeliger dan de eigenbloedtherapie.

Het ozon-zuurstofmengsel wordt bij de rectale toediening via het darmslijmvlies opgenomen in het bloed. Zo heeft het een ‘reparerend’ effect op de darmwand en wordt de antibacteriële, antivirale en antiparasitaire werking gebruikt. Het bloed uit de darm gaat via de poortader naar de lever waar het een ondersteunende werking heeft. Daarna wordt de ozon-zuurstofcombinatie verdeeld door het hele lichaam.

Het resultaat van de eigenbloed behandeling en de darmbehandeling bij algemene aandoeningen zoals reuma, pijn, doorbloedingsstoornissen e.d. is vergelijkbaar.

Bij darmproblemen waaronder darmkanker, darmontstekingen, de ziekte van Crohn en leveraandoeningen is de rectale toepassing mogelijk beter.

De behandeling duurt in totaal 20 tot 30 minuten. In het algemeen wordt een serie van 10 behandelingen geadviseerd.

De behandeling is niet belastend en volledig pijnloos waardoor deze ook geschikt is voor kinderen.

Een aantal indicaties voor ozontherapie

Omdat ozon de natuurlijke afweer versterkt is het een zinvolle behandeling bij veel gezondheidsproblemen maar ook om die te vermijden. Ozontherapie als preventie is effectief .

 • Anti Aging
 • Astmatische klachten
 • Brandwonden
 • Burn out
 • Chronische pijn
 • Chronische vermoeidheid
 • Darmklachten
 • De ziekte van Lyme
 • De ziekte van Crohn
 • Doorbloedingsstoornissen van onderbenen, hart en hersenen
 • Duizeligheid
 • Kanker, ozontherapie is een nuttige ondersteuning
 • Leverproblemen
 • Oogklachten
 • Reuma
 • Vermoeidheid
 • Verbetering sportprestaties
 • Vetstofwisseling

 Voor meer informatie kunt u ons mailen: info@sanulogic.com of bellen op nummer 053 4750234.

Ik wil een afspraak maken

Ik ben geinteresseerd in deze effectieve behandeling maar wil er iets meer van weten

Ozontherapie bij doorbloedingsstoringen

Arteriele doorbloedingsstoringen veroorzaken onder meer koude benen en pijn na korte tijd wandelen, dit heet ‘etalagebenen’of claudicatio intermittens. Het is al tientallen jaren een indicatie van ozontherapie. Talloze wetenschappelijke onderzoeken bewijzen de werkzaamheid.

Ozontherapie ter herstelbevordering en vitalisering

Werkstress of teveel mentale en lichamelijke inspanningen veoorzaken lichamelijk ongemak. De ozonbehandeling kan hierbij helpen snel te herstellen. De celstofwissling van de rode en witte bloedcellen wordt geactiveerd hetgeen leidt tot een sneller herstel.

Ozonbehandelingen helpen sporters op ieder niveau. Vooral de duursporters profiteren hiervan. De hersteltijd na duursporten is vaak meetbaar korter!

Preventie en revitalisering bij 50+ plus

De verschillende werkingen van ozon worden bij 50 plussers uitstekend toegepast. De verbeterde zuurstofvoorziening, de activering van het immuunsysteem, de stimulering van de lichaamseigen antioxidanten en vrije radicalenvangende moleculen ondersteunen effectief de gezondheid.

De doorbloeding van de hersenen die vaak als concentratiestoringen of algemene achteruitgang, onzekrheid bij het lopen of als duizeligheid wordt gemerkt kan vaak worden verbeterd.

Samen met andere natuurgeneeskundige adviezen en behandelingen draagt het bij tot een verbetering van de levenskwaliteit.

Ozontherapie bij oogaandoeningen

Ouder worden gaat vaak gepaard met de achteruitgang van de doorbloeding, ook die van de ogen. hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals ‘maculadegeneratie’. De macula is de plek op het netvlies in het oog waar het scherpste mee wordt gezien en als de doorbloeding vermindert gaat de gezichtskwalitiet ook achteruit.

Ook de oogzenuw leidt onder een slechtere doorbloeding. Uit onderzoek van de oogfaculteit van de universiteit Siena blijkt dat de gezichtskwaliteit door ozonbehandeling kan verbeteren. het effect wordt verklaard door verbeterde doorbloeding.

Ozontherapie als aanvulling bij de behandeling van kanker

Bij alle vormen van kanker wordt ozon ingezet als ondersteuning van de behandeling. Bij de laaggedoseerde dosis ozon wordt het immuunsysteem gestimuleerd. Immuuncellen zoals lymfocyten, helpercellen, suppressorcellen en natuurlijke killercellen, NK, worden door de ozon geactiveerd en reageren met de productie van boodschapperstoffen, cytokines waaronder interferon.

Aanmaak en activering van cellulaire antioxidanten en  vrije radicalenvangers van gezonde cellen en organen helpen het overschot aan reactieve en aggressieve zuurstofradicalen te neutraliseren en bouwen een celbescherming op.

Ontstoken en slecht helende wonden

Wonden die ontstaan door doorliggen (decubitis), onderbeenwonden (ulcus cruris), diabetische gangreen, weefselversterf wonden en slecht genezende wonden worden effectief behandeld met lokale ozon.

Het is een van de oudste toepassingen.

In de eerste behandelingen wordt de bacterie- en schimmeldodende werking van ozon gebruikt en is de ozonconcentratie relatief hoog. Daarna wordt de laaggedoseerde ozon toegepast om de wondgenezing te ondersteunen.

Ozontherapie bij darmontstekingen en aambeien

Bij darmontstekingen heeft de rectale toepassing duidelijk de voorkeur. Zo kan de ozon-zuurstofmix direct op de probleemlocatie haar werking uitoefenen. meestal is een serie van tien behandelingen voldoende zo blijkt uit onderzoek. Soms zijn meerdere series nodig.

Ozontherapie bij virusinfecties

Dankzij de veelzijdige stimulering van het immuunsysteem heeft ozontherapie bij virusaandoeningen haar nut bewezen. Bijvoorbeeld bij koortsblaasjes of gordelroos die respectievelijk door de virussen herpes simplex en herpes zoster worden veroorzaakt.

Gordelroos kan erg pijnlijk zijn en naast de algemene ozonbehandeling kunnen aanvullend ozonwatercompressen helpen.

Leverontstekingen

De medische ozontherapie wordt al vanaf het begin van haar bestaan succesvol ingezet bij leverontstekingen. Bij hepatitis A is ondersteunende behandeling meestal niet nodig, deze geneest in het algemeen.

Hepatitis B daarentegen  blijft vaak een chronische ontsteking en hepatitis C wordt in het algemeen pas in een chronische fase gediagnosticeerd.

Bij deze beide aandoeningen biedt ozontherapie goede diensten.

Reumatische klachten

Onder reumatische klachten vallen alle klachten aan spieren en gewrichten, ook pijnlijke bewegingsbeperkingen.

Ozontherapie werkt immuunsysteemondersteunend en ontstekingsremmend en wordt daarom vaak als ondersteunende behandeling gebruikt in de schubvrije episodes.

De route naar ons centrum

toon kaartSanulogic

Klik op het symbool voor de kaart, klik op de wandelaar, rechtsboven voor de routeplanner

powered by MapsMarker.com

Het laatste nieuws

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Mail
Facebook
Facebook
LinkedIn
Share This